Vinterträning och Planering

Det var ett tag sedan jag skrev något här. Det beror ju på att jag inte har tävlat något sedan Ulricehamn och har därmed inte haft några race-rapporter att skriva. Jag har någon sorts sammanfattning kring året som gått att skriva men har fortfarande lite svårt att ta in och komma fram till vad jag egentligen gjort bra, och för den delen mindre bra under året.

Här kommer lite tankar kring vinterträningen och planeringen för 2018, som jag säkert kommer komma tillbaka till framöver.

Senaste månaderna har varit relativt lugna för min del, jag har känt mig lite sliten och inte haft några mål att sikta på vilket gjort att jag känt mig lite omotiverad. Jag har ändå fått till hyfsad kvalitet i träningarna men det har varit mer kämpigt än tidigare på säsongen men det är väl helt normalt intalar jag mig.

Jag har dragit ner på den sociala cyklingen som jag tidigare engagerat mig en del i, framförallt kring Happyride konceptet. Detta forum har tyvärr vuxit till något som jag inte längre tycker är roligt eller givande. Det är tyvärr inte längre ett forum för alla utan mer en grupp för ett kompisgäng, har man andra ambitioner än gänget så är det lätt att man blir och känner man sig utanför.

Nu är det ju vinter här i Jämtland och det innebär såklart vinterdäck, extra mycket kläder, vinterskor med värmesulor och en tyngre cykel. Jag sålde min downhill-hoj under hösten och köpte mig en Trek Procaliber 9.7 för att ha som vintercykel, helt klart rätt prioritering för mig.

Vinterträningen har jag sedan ett par veckor kommit igång med på riktigt. Jag kör fortfarande mitt egna upplägg men har faktiskt skaffat ett abonnemang på guidedheroes.se, deras vinter-träningsprogram komponerat av Mattias Reck har gett inspiration och väckt nyfikenhet på områden jag tidigare slarvat lite med.

Jag har saknat en sådan här tjänst och det skall nu bli kul att se vad dessa 16 veckor resulterar i. Jag försöker följa upplägget så gott det går med jobb, familj och ett eget upplägg. Jag ser det dock som ett komplement och då slipper jag ha ångest över röda siffror ibland.

Vinterträningen innebär en del löpning, styrketräning och wattcykel på gymmet. Det är skönt att kunna träna inne vissa dagar men att köra wattcykel eller trainer är inget man direkt längtar till.

Jag har redan börjat planera hur säsongen 2018 skall bli, det är mycket man vill men allt kommer jag inte hinna med eller ha orken till att slutföra. Det stora målet 2018 är ju såklart Cykelvasan men hela Långloppscupen står återigen på schemat och där ska ett annorlunda upplägg resultera i bättre placeringar än i år.

Jag måste ju få revansch på 2017’s tider nu när jag kört banorna och fått smaka på cupen som sådan. Jag har ett litet sug att få återvända och slå mig själv nästa år, det ser jag inte som någon omöjlighet. Jag kommer också att fortsätta köra i H30 klassen under 2018!

En sak som jag länge har sneglat på är ju Vätternrundan och jag anmälde mig faktiskt som kandidat till Škoda Cycling Team häromdagen. De har som bekant som mål att slutföra rundan under 8 timmar, det låter som en riktigt rolig utmaning och är ett fint komplement till mitt övriga schema. Jag hoppas såklart på att bli antagen och få representera Skoda under loppet 2018.

Såhär ser min preliminära plan ut för 2018 :

– Kolmårdsbiken (28e April)
– Lidingöloppet MTB (5e Maj)
– Billingeracet (12e Maj)
– Långa Lugnet (27e Maj)
– Lida Loop (10e Juni)
– Orsabajkn (22e Juni)
– Ränneslättsturen (1e Juli)
– Mörksuggejakten (8e Juli)
– Fjällturen (14e Juli)
– Engelbrektsturen (22e Juli)
– 1572 MTB Challenge XCM SM (4e Augusti)
– Finnmarksturen (5e Augusti)
– Cykelvasan (11e Augusti)
– Ragunda 100 miles (24e Augusti)

Vilka lopp kommer ni delta i, finns det några nya godbitar som jag missat som jag borde testa på under 2018? tipsa mig gärna i en kommentar här nedanför!

Det var väl allt för nu, det kommer en årskrönika runt nyår men först väntar att nå målet på 10.000 cyklade kilometer samt att för andra året i rad slutföra Rapha Festive 500.

2

2 reaktioner på ”Vinterträning och Planering”

 1. Det är tråkigt att du känner att du inte är inkluderad i happyride men jag tror att du har missförstått vad happyride egentligen är. Det startades av ett kompisgäng för att lättare sy ihop turer utan att behöva sms’a och ringa varann kors och tvärs. Sen har det växt fantastiskt fort och är nu mer en anslagstavla för cykelsällskap. Det innebär att det är var och en som är medlem i gruppen som ansvarar för att den blir vad den är. Det finns ingen ”styrelse” som träffas och bestämmer vilka event som skall läggas upp. Vill man ”fikacykla” i lugnt tempo så föreslår man det, vill man ut och köra intervaller så föreslår man det. Ibland blir man 30 som sticker ut och ibland blir man två.

  Sen är det nog så att den stora massan i gruppen inte är tävlingsinriktade utan mer intresserade av social cykling och då är det ju det som syns mest. Detta har ju även lett till att många fått nya vänner och umgås utanför både happyride och cyklingen och då är det ju inte så konstigt om man cyklar tillsammans utan att göra det via happyride.

  Jag tittade tillbaka lite och det har bjudits in till lvg-turer i olika tempo, dh-cykling, enduro, grusvägsrundor och fika-/stigcykling.
  Jag själv, som även jag har ”andra ambitioner” än gruppen, lägger aldrig ut om sällskap när jag ska köra träningspass, då vill jag bestämma tempo och intensitet själv efter vad jag vill få ut men jag vet att bl a Erik Albano och Hans Lundqvist brukar göra det.

  För att summera så är det upp till varje enskild medlem i gruppen att se till att gruppen bli vad hen vill att den ska vara, är man inte nöjd med utbudet så har man ju all möjlighet att ändra det efter eget önskemål.

 2. Ok.

  Ja som sagt, det passar ju inte alla och jag är väl en av dem. Det du skriver bekräftar väl det jag känner också, att det har gått från ”alla ska med” till att det är kompisgäng i happy som själva bygger och selekterar hur och med vilka man vill cykla.

  Tyvärr så är ju sanningen den att man beter sig olika mot olika individer inom communityt, kanske tänker man inte på det. men det ger känslan av att vara lite utanför, att jag inte är lika mycket värd för tex dig som tex någon annan inom communityt är.

  Men jag får ha detta i åtanke framöver, att det är en anslagstavla och att man inte kan ha förväntningar på en sådan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.