Då var årets upplaga av Rapha Festive 500 avklarad. Det har varit riktigt jobbigt att skrapa ihop de där 500 kilometrarna under de åtta dagarna mellan Jul och nyår, men jag klarade det!

Dag 1: Julaftons morgon och jag tog rundan runt Locknesjön. Det var lite kallt men ändå fina förhållanden, min vänstra värmesula har börjat strula. 65 kilometer in på kontot.

Dag 2: Vaknade tidigt efter en lugn julaftonskväll, en tidig runda ut till Ås och tillbaka. Tog Marieby-sidan hem till Brunflo. Nästan 70 km blev det.

Dag 3: Riktigt kall morgon, fick sällskap av Fredrik och Daniel på en runda upp till Singsjön och tillbaka. Frös lite om fötterna så jag delade upp dagen i två delar. 45 kilometer på första rundan och sedan 31 kilometer senare på eftermiddagen, en tripp in till stan och tillbaka fick avsluta en relativt fin men halvtung dag.

Dag 4: Inatt har det snöat, tänkte köra säkra kort och cykla gång- och cykel-banor in till stan då de troligen var bra plogade. Gick på en nit och fick slita mycket i decimeterdjup snö. Delade upp dagen i två delar. 44 kilometer på första rundan. Tog pannlampan och avslutade dagen med 23 kilometer ner till Haga/Lockne och hem. Det snöar riktigt ordentligt och känner mig orolig inför morgondagen.

Dag 5: En tur ner till Lockne och tillbaka. Det har snöat mängder och inser mitt i passet att det inte är skottat. Sladdar igenom de 45 kilometrarna och behöver sedan in hemma för att värma mig och samla kraft. Värmesulan är kaputt. Efter en timme inne tar jag och cyklar in till staden för att handla värmestrumpor. Det är misär-före och oplogat precis överallt.

Dag 6: Klivet upp klockan 04:30 och beger mig in till staden för att delta i morgonens Happyride (Le Peloton upplägg). Det har återigen snöat mängder och är återigen o-skottat precis överallt. Som tur är det lite trafik så jag kan cykla mitt i vägbanorna. Efter Happycykling på Frösön i blandat underlag är det dags för frukost på hotell och massa cykelprat. Hamnar själv vid ett bord av någon anledning. Samlar kraft och tar en extrarunda ut till Dvärsätt innan jag beger mig hem, det snöar kolossalt mycket och det går inte alls snabbt. Lyckas ändå skrapa ihop närmare 70 km.

Dag 7: Nu har det äntligen slutat snöa och snösvängen har kommit hyfsat ikapp. De vägar jag väljer är sisådär plogade men det går ändå bra jämfört med tidigare dagar. Tar en tur ut till ås och Frösön. Det är kallt men riktigt vackert med Solen som skiner på den gnistrande snön. Planen var 85 kilometer idag men får nöja mig med 55 på grund av kylan.

Dag 8: Vaknar upp med ett leende på läpparna. Idag är sista dagen på året och jag har bara dryga 30 kilometer kvar att köra. Tänkte ta Locknesjön runt bara för att, men ser på termometern att den visar minus 20 grader. För i helvete tänker jag och planerar om. På med mycket kläder och kör min lilla Lockne runda på 40km. Det är riktigt kallt och jag är frostig och isig när jag kommer hem. 40km exakt och jag avslutar Festive 500 med 506 cyklade kilometers.

Det är inte helt enkelt att slutföra Festive 500 här uppe i norr. Jag trodde inte att det kunde vara jobbigare än förra året men jag hade visst fel. Detta år har varit super jobbigt men jag har fått träna mycket pannben och jävlar-annamma. Kudos till alla som slutför men speciellt till oss som kör på vinterunderlag. Det ser inte så jobbigt ut att kunna köra söderöver när man har lite perspektiv, men jag vet att det finns utmaningar även där.

Nu tar jag ledigt ett par dagar innan 2018 hägrar! En års-resume kommer under kvällen.

4