I helgen har vi besökt Åsarna för Åsarnatrampet, det är gamla Åsarna MTB Challenge som man nu döpt om för att försöka locka mer besökare. Jag har ju kört detta lopp senaste två åren och har haft den lite som måttstock på formen under försäsongen.

Iår kändes det som att den lilla mysiga tävlingen ersatts av riktig tävlingshets, många starka namn i startlistorna och mycket marknadsföring i sociala medier. Jag tappade lite motivation att köra loppet just för att det familjära försvunnit lite och ersatt av det kommersiella. Jag har ju heller inget egentligt behov av tävlingen då jag har en massa annat inplanerat i år.

Alla övriga medlemmar i familjen ville dock köra så vi packade in alla cyklar i/på bilen och for ner till Åsarna. Ja, jag tog med mig min utrusning också ifall jag skulle ändra mig. Familjen peppade mig att jag skulle köra ändå, se det som ett träningspass bara.

Väl där så var det riktigt mycket folk, det blev nog deltagarrekord i samtliga klasser. Startlistan för 30km klassen växte från 25 föranmälda till närmare 50st vid start.

Jag bestämde mig för att köra och ta loppet som det kommer, jag skulle ändå inte ha någon som helst chans mot de starkaste. Uppvärmingen gick bra ch jag kände mig rapp i benen.

När startskottet väl gick så tog jag det lite lugnt i första smala passagen innan klättringen upp för den långa asfalterade backen började. Jag är ju stark uppför så jag kunde hämta in en del där.

Sedan bar det av runt banan. Det var blött och stökigt bitvis men ändå roligt med några nya ban-inslag efter vägen. Dock så hade man fallerat med banmarkeringen totalt och det kördes fel på flera ställen runt banan. Jag lyckades nästan köra fel två gången när jag låg på rulle och inte var riktigt uppmärksam.

Jag tog en del positioner efter vägen och kände mig stark, trots att jag låg redigt på rött och svettades som en grillad köttbit.

Ett par kilometer innan mål finns det en Y korsning där ska man vända upp i Y:ets högra ben mot en kulle ”runt masten”. Där hade en banmarkering/avspärrningsband lossnat och blåst och lagt sig precis över avfarten upp till höger. Jag låg på rulle och svängde tillsammans med alla andra vänster istället.

Denna felkörning gjorde att vi missade en tuff stigning och ca 1km stig. Jag kände att något saknades när vi efter en stund landade på asfalten, rullskidbanan, som tar en ner till målområdet. Efter ett tag insåg arrangören detta och rättade till bandet så inga fler skulle köra fel.

Jag kom in på plats 6 och tiden 1:19, endast 27 sekunder bakom ”vinnaren”. Men eftersom vi var många som kört fel valde man att dela upp resultaten i två delar, fuskare och ickefuskare, istället för att ge tidstillägg.

Jag kollade i efterhand hur lång tid de som legat runt mig kört denna extrakilometer på. De låg på mellan 4-6 minuter. Räknar jag upp min och övriga i min klungas tid med 5 minuter så slutar jag på en 9-10 plats med en tiden 1:24.

Det blev helt okej race men riktigt surt med missarna med markeringar. Det var många som körde fel tidigare på banan samt i den passagen där även jag körde fel. Nåväl, det blev en bra träning och bevis på att formen är betydligt bättre än föregående år.

Jag väntar med spänning på vad Cykelvasan kommer innebära för mig i år.

5